top of page
Zoeken
  • Dakwerken Smeets

5 voordelen van een hellend dak

Hoewel platte daken stijgen in populariteit, zie je nog steeds veel hellende daken in Vlaanderen. Hellende daken hebben vele voordelen, denk dus goed na wanneer je wilt (ver)bouwen: neem deze 5 voordelen in acht voor je beslist.


1. Meer stijl-mogelijkheden


Hellende daken zijn er in alle vormen en alle maten, zo kan je kiezen voor eenvoudige hellingen aan twee kanten of voor meer complexe vormen. Doordat ze zo multifunctioneel zijn, kan de architect zich vrij uitdrukken.

Sommige materialen, zoals natuurleien, kunnen worden geproduceerd in een hele reeks vormen en maten, waardoor ze perfect geschikt zijn voor elke helling of elk ontwerp.

Daarbovenop zijn er voor hellende daken verschillende dakbedekkingen mogelijk, waardoor je nog meer mogelijkheden hebt om de stijl van je woning volledig af te stemmen.


2. Energiezuinig


De bouwschil is verantwoordelijk voor ongeveer 25 tot 35% van het energieverlies in een gebouw. Hellende daken zijn ontworpen om een natuurlijke ventilatie mogelijk te maken tussen de buitenlaag en het gebouw, en zo energie te besparen.


3. Extra ruimte


Dit daktype maakt extra kamers of opbergruimte mogelijk zonder dat een extra (en kostelijke) verdieping op het volledige gebouw nodig is. Zo kan je de zolderruimte omtoveren tot een studio, bureau of een extra slaapkamer, zonder meerkost van een extra verdieping.


4. Langere levensduur


Platte daken vereisen constant onderhoud van de afvoersystemen om lekken te vermijden. Hellende daken zijn doorgaans duurder, wat wordt gecompenseerd door de minder dure en minder frequente reparaties.

De materialen die gebruikt worden voor bedekking van platte daken gaan vaak minder lang mee dan de dakbedekking van een schuin of hellend dak. Platte daken worden meestal bedekt met bitumen, EPDM of PVC. Bij hellende daken genieten dakpannen vaak de voorkeur. De levensduur van bedekking op platte daken wordt vooral ingekort door stilstaand water en een grotere, continue blootstelling aan de zon.

Hellende daken hebben nog een langere levensduur wanneer het dak bedekt is met kwaliteitsvolle onderhoudsvrije kleidakpannen met een levensduur van meer dan 100 jaar.


5. Thermische isolatie


Gebouwen met hellende daken zijn ongeveer 10-15 % compacter dan gebouwen met een plat dak. Deze aanzienlijke vermindering uit zich in een hogere thermische isolatie, gewoon door de oppervlakte die in aanraking komt met de buitenkant, zo klein mogelijk te houden.

Daarnaast geniet je, door je dak te renoveren, van een premie van netbeheerder Fluvius. In dit artikel lees je er alles over.


Ga je bouwen of verbouwen of is jouw dak aan renovatie toe?


Geniet van de voordelen van een hellend dak: contacteer Dakwerken Smeets voor een offerte op maat.

Dakwerken Smeets breng je zonder overlast onder dak en is al meer dan 25 jaar een vaste waarde in de sector.

12 weergaven0 opmerkingen

Comments


bottom of page